Ajankohtaista

Naantalin Teatteri 40 vuotta!

Naantalin Teatteri täyttää 40 vuotta!

Naantalin Teatteri täyttää 40 vuotta 28.2.2024. Teatterilla järjestetään pyöreiden vuosien kunniaksi syntymäpäiväjuhlat, jonne osallistuu kutsuvieraita, kaupungin päättäjiä, virkamiehiä, lehdistöä, muiden teattereiden ja yhdistysten edustajia sekä Naantalin omia teatterilaisia.

Juhlan ohjelmassa on luvassa kakkukahvit, kevään näytelmien esittelyä sekä muistelua menneiden vuosien kohokohdista teatterilaisten esittämänä ja kertomana. Juhlat järjestetään teatterin nykyisissä tiloissa Murikon teollisuusalueella.

Yli 130 näytelmää, vaihtuvia koteja, satoja teatterilaisia ja tuhansia katsojia

Naantalin teatteriyhdistys perustettiin 28.2.1984, mutta teatteritoimintaa Naantalissa oli ollut jo 70-luvulta asti Rantalan pihalla kesäteatterin muodossa. Sieltä siirryttiin 80-luvulla Kailon saareen, jonne rakennettiin teatteria varten näyttämö ja katsomo. Pressulla katetusta teatterista tuli myöhemmin Muumimaailman ensimmäinen Emma-teatteri. Alkuvuosina teatterin toiminta oli kaupungin alaista, tiloista ei tarvinnut maksaa mutta myös kaikki lipputulot tilitettiin kaupungille. Näytelmiä tehtiin pääsääntöisesti kesäteatterina, mutta pikkuhiljaa harrastajien tekemisen palo kasvoi ja päätettiin, että teatteria on Naantalissa tehtävä ympärivuotisesti – näin syntyi idea omasta teatteriyhdistyksestä.

Vuosien varrella teatterin esityspaikat ovat vaihdelleet ympäri Naantalia ja harrastajia yhdistyksellään on ollut riveissään lasten ja nuorten ryhmistä aina eläkeikäisiin asti. Teatteri onkin kautta aikojen tarjonnut naantalilaisille monipuolisen, luovan ja tasa-arvoisen harrastuspaikan ja -yhteisön, jossa pääsee toteuttamaan itseään niin näyttämöllä kuin kulisseissa. Niin pienet kuin suuret produktiot ovat aina yhteisponnistus, johon tarvitaan näyttelijöitä, ohjaajia, lavastajia, maskeeraajia, puvustajia, valo- ja ääniteknikoita, kahvittajia, lipunmyyjiä ja markkinointihenkilöitä.

Naantalissa halu tehdä teatteria on ollut aina kova. Kun teatteri vuonna 2017 pääsi ensimmäisiin aivan omiin tiloihinsa Naantalin keskustassa sijaitsevaan Vapaa-aikatulliin, tuotti teatteri vain 3,5 vuodessa näyttämöilleen ensi-iltaan 15 produktiota. Teatteri pääsikin silloin toimimaan elementissään eli tarjoamaan paikallisille olohuoneen, jonne oli helppo pistäytyä tai tulla koulun jälkeen odottelemaan harjoitusten alkamista. Tästä jäi elämään teatterin avoimien ovien tapahtuma, Juttubulleria, joka edelleen järjestetään joka kuun ensimmäinen torstai teatterin nykyisissä tiloissa Putkikatu 20:ssä.

Neljänkymmennen vuoden aikana Naantalin Teatteri on tuonut yli 130 teosta ensi-iltaan. Teatterin harrastajajoukko on aktiivinen ja nykyiselle näyttämölle tuotetaan vuosittain ensi-iltaan lasten ja nuorten sekä aikuisten työryhmien näytelmiä. Lisäksi teatteri ohjaa Naantalin opiston teatteri-ilmaisun ryhmää. Teatterilla harjoittelee myös viikoittain impro-ryhmä, johon ovat tervetulleita kaikki kiinnostuneet.

Menneiden näytelmien huippuhetkiä ja etsivien kevät

Naantalin Teatterin 40v. syntymäpäiväjuhlilla saadaan kokea aikamatka menneiden vuosikymmenien huippuhetkiin harrastajien kertomana ja laulamana. Neljäänkymmeneen vuoteen on mahtunut niin draamaa, komediaa, kanta-esityksiä, oma liikuteltava kesäteatterilava, lukemattomia sattumuksia, muutama jäynä ja jopa varastettu Kirppu-auto.

Juhlassa saadaan myös maistiaiset kevään tulevista produktioista, joista Katariina Salosen ohjaaman lasten ja nuorten työryhmän näytelmä Etsiväkerho Hurrikaani ja kammokellarin arvoitus saa ensi-iltansa 9.3. Etsiväkerholaisten jälkeen Naantalin Teatterin lavan valtaa aikuisten työryhmän näytelmä Sherlock Holmes. Teija Söderholmin ohjaama näytelmä saa ensi-iltansa 13.4.2024. Molempien näytelmien liput ovat jo ennakkomyynnissä Ideaticketissä.

Lisätietoja ja kommentit:
Naantalin Teatterin johtaja
Teija Söderholm
040 7315964
info@naantalinteatteri.fi

Did you like this? Share it!

0 comments on “Naantalin Teatteri 40 vuotta!

Leave Comment