Ajankohtaista

Naantalin Teatteri 40 vuotta!

Naantalin Teatteri täyttää 40 vuotta!

Naantalin Teatteri täyttää 40 vuotta 28.2.2024. Teatterilla järjestetään pyöreiden vuosien kunniaksi syntymäpäiväjuhlat, jonne osallistuu kutsuvieraita, kaupungin päättäjiä, virkamiehiä, lehdistöä, muiden teattereiden ja yhdistysten edustajia sekä Naantalin omia teatterilaisia.

Juhlan ohjelmassa on luvassa kakkukahvit, kevään näytelmien esittelyä sekä muistelua menneiden vuosien kohokohdista teatterilaisten esittämänä ja kertomana. Juhlat järjestetään teatterin nykyisissä tiloissa Murikon teollisuusalueella.

Yli 130 näytelmää, vaihtuvia koteja, satoja teatterilaisia ja tuhansia katsojia

Naantalin teatteriyhdistys perustettiin 28.2.1984, mutta teatteritoimintaa Naantalissa oli ollut jo 70-luvulta asti Rantalan pihalla kesäteatterin muodossa. Sieltä siirryttiin 80-luvulla Kailon saareen, jonne rakennettiin teatteria varten näyttämö ja katsomo. Pressulla katetusta teatterista tuli myöhemmin Muumimaailman ensimmäinen Emma-teatteri. Alkuvuosina teatterin toiminta oli kaupungin alaista, tiloista ei tarvinnut maksaa mutta myös kaikki lipputulot tilitettiin kaupungille. Näytelmiä tehtiin pääsääntöisesti kesäteatterina, mutta pikkuhiljaa harrastajien tekemisen palo kasvoi ja päätettiin, että teatteria on Naantalissa tehtävä ympärivuotisesti – näin syntyi idea omasta teatteriyhdistyksestä.

Vuosien varrella teatterin esityspaikat ovat vaihdelleet ympäri Naantalia ja harrastajia yhdistyksellään on ollut riveissään lasten ja nuorten ryhmistä aina eläkeikäisiin asti. Teatteri onkin kautta aikojen tarjonnut naantalilaisille monipuolisen, luovan ja tasa-arvoisen harrastuspaikan ja -yhteisön, jossa pääsee toteuttamaan itseään niin näyttämöllä kuin kulisseissa. Niin pienet kuin suuret produktiot ovat aina yhteisponnistus, johon tarvitaan näyttelijöitä, ohjaajia, lavastajia, maskeeraajia, puvustajia, valo- ja ääniteknikoita, kahvittajia, lipunmyyjiä ja markkinointihenkilöitä.

Naantalissa halu tehdä teatteria on ollut aina kova. Kun teatteri vuonna 2017 pääsi ensimmäisiin aivan omiin tiloihinsa Naantalin keskustassa sijaitsevaan Vapaa-aikatulliin, tuotti teatteri vain 3,5 vuodessa näyttämöilleen ensi-iltaan 15 produktiota. Teatteri pääsikin silloin toimimaan elementissään eli tarjoamaan paikallisille olohuoneen, jonne oli helppo pistäytyä tai tulla koulun jälkeen odottelemaan harjoitusten alkamista. Tästä jäi elämään teatterin avoimien ovien tapahtuma, Juttubulleria, joka edelleen järjestetään joka kuun ensimmäinen torstai teatterin nykyisissä tiloissa Putkikatu 20:ssä.

Neljänkymmennen vuoden aikana Naantalin Teatteri on tuonut yli 130 teosta ensi-iltaan. Teatterin harrastajajoukko on aktiivinen ja nykyiselle näyttämölle tuotetaan vuosittain ensi-iltaan lasten ja nuorten sekä aikuisten työryhmien näytelmiä. Lisäksi teatteri ohjaa Naantalin opiston teatteri-ilmaisun ryhmää. Teatterilla harjoittelee myös viikoittain impro-ryhmä, johon ovat tervetulleita kaikki kiinnostuneet.

Menneiden näytelmien huippuhetkiä ja etsivien kevät

Naantalin Teatterin 40v. syntymäpäiväjuhlilla saadaan kokea aikamatka menneiden vuosikymmenien huippuhetkiin harrastajien kertomana ja laulamana. Neljäänkymmeneen vuoteen on mahtunut niin draamaa, komediaa, kanta-esityksiä, oma liikuteltava kesäteatterilava, lukemattomia sattumuksia, muutama jäynä ja jopa varastettu Kirppu-auto.

Juhlassa saadaan myös maistiaiset kevään tulevista produktioista, joista Katariina Salosen ohjaaman lasten ja nuorten työryhmän näytelmä Etsiväkerho Hurrikaani ja kammokellarin arvoitus saa ensi-iltansa 9.3. Etsiväkerholaisten jälkeen Naantalin Teatterin lavan valtaa aikuisten työryhmän näytelmä Sherlock Holmes. Teija Söderholmin ohjaama näytelmä saa ensi-iltansa 13.4.2024. Molempien näytelmien liput ovat jo ennakkomyynnissä Ideaticketissä.

Lisätietoja ja kommentit:
Naantalin Teatterin johtaja
Teija Söderholm
040 7315964
info@naantalinteatteri.fi

Etsiväkerho Hurrikaani ja kammokellarin arvoitus -näytelmän lapset Naantalin Teatterissa.

Etsiväkerho Hurrikaani ja kammokellarin arvoitus Naantalin Teatterissa

Etsiväkerho Hurrikaani ja kammokellarin arvoitus tuo Naantalin Teatterin lavalle jännittävän seikkailun yökoulussa

Naantalin Teatterin kevätkauden avaa Jari Mäkipään käsikirjoittama ja Minna-Stiina Saaristo-Vellingin dramatisoima Etsiväkerho Hurrikaani ja kammokellarin arvoitus. Teatterin lasten ja nuorten näytelmän ohjaa Katariina Salonen ja se saa ensi-iltansa 9.3. Näytelmässä näyttelee seitsemän paikallista lasta ja nuorta. Erilaisissa rooleissa nähdään Elli Nukari, Artturi Laine, Melina Vilpo, Lotta Hervanto, Emilia Qin, Isla Palosaari ja Nooa Neulanen.

Etsiväkerho Hurrikaani eli viidesluokkalaiset Jenni, Jesse, Karoliina ja Matias kaipailevat rikoksia ratkottavaksi.Onneksi yökoulu ja erityisesti koulun arvoituksia pursuava kellari tuovat mysteerejä kerrakseen nelikon elämään. Onko joku opettajista rikollinen? Piinaako koulua oikea aave? Onko kaikissa kouluruuissa aurajuustoa? Hurrikaanilaisilla on vihdoin tehtävä! Siispä taskulamput esiin ja kohti sähkökatkon pimentämää kellaria! 

Etsiväkerho Hurrikaani korostaa ystävyyden ja yhteistyön merkitystä

Näytelmä on vauhdikas ja koominenkin koululaisjännäri, mutta taustalta löytyy myös opettavaisia teemoja. Etsiväkerho Hurrikaani koostuu oppilaista, joilla jokaisella on omat vahvuutensa. Yhdessä he muodostavat tiimin, jonka jokaista jäsentä tarvitaan kammokellarin mysteerin ratkaisemiseen. Näytelmä onkin hyvä muistutus siitä, että yhteistyössä on todellista voimaa.

Näytelmän ohjaava Katariina Salonen kertoo harjoituskauden olleen energinen. “Tämän lapsiryhmän ohjaaminen on ollut erityisen palkitsevaa. Innostusta ja hauskuutta on riittänyt, mutta myös suuria onnistumisen, oppimisen ja oivaltamisen hetkiä niin ohjaajalle kuin varmasti myös esiintyjille.”

“Pidän kovasti hauskoista roolisanoista ja ihanista hetkistä harjoituksissa”, etsivänelikossa Jennin roolihahmoa näyttelevä Elli Nukari, 13, toteaa ja jatkaa “Olen saanut paljon kavereita ja odotan innolla ensi-iltaa ja Jennin päättäväisyyttä.” “Kyllä, on ollut hauska eläytyä oman rooliin ja löytää samankaltaisuuksia itsensä ja hahmon väliltä,” muun muassa koulun keittäjää Aurajuusto-Anitaa näyttelevä Emilia Qin, 12, komppaa. “Ja kun harjoittelee tarpeeksi, se on yllättävän helppoa!” hän virnistää.

Etsiväkerho Hurrikaani ja kammokellarin arvoitus tarjoaa jännittävää viihdettä ja kiehtovaa mysteeriä, mutta antaa myös katsojilleen jotain ajateltavaa. Se muistuttaa meitä siitä, että ystävyys ja yhteistyö ovat voimia, jotka voivat muuttaa maailmaa – tai ainakin paljastaa kammokellareiden salaisuudet.

Etsiväkerho Hurrikaani ja Kammokellarin arvoitus esitetään Naantalin Teatterissa 9.-30.3.2024. Näytelmää ei suositella alle 7-vuotiaille. 

Etsiväkerholaisten jälkeen Naantalin Teatterin lavan valtaa aikuisten työryhmän näytelmä Sherlock Holmes. Teija Söderholmin ohjaama näytelmä saa ensi-iltansa 13.4.2024. Lue lisää Sherlock Holmes -esittelysivulta.

Lisätietoja

Katariina Salonen
puh.
040 540 2565
info@naantalinteatteri.fi